CD Recensies

BACH, J.S.: VIOOLCONCERTEN, PODGER 2

Bach, J.S.: Concert voor 2 violen en orkest in d BWV 1043; Concert voor fluit, viool, klavecimbel en orkest in a BWV 1044; Concert voor viool, hobo en orkest in d BWV 1060; Concert voor 3 violen en orkest in D BWV 1064. Rachel Podger, Anna Nowak-Pokrzywinska, Johannes Pramsloher (v), Katy Bircher (fl), Alexandra Bellamy (h) met Brecon Baroque o.l.v. Rachel Podger. Channel Classics CCS SA 34113 (65’17”). 2012

 

Net als Mullova nam Podger nogmaals, maar dan al voor de tweede keer sinds 2010, doch wel met hetzelfde ensemble enige geschikt gemaakte Vioolconcerten op als aanvulling op een eerdere uitgave van andere samenstelling (Channel Classics CCS SA 30910), ditmaal echter met nieuwe bewerkingen van het fluit/viool/klavecimelconcert BWV 1044, en het oorspronkelijke Concert voor 3 klavecimbels BWV 1064 waarvoor twee andere violisten te hulp worden geroepen. Grote verschillen van opvatting en stijl zijn niet te horen, waren ook niet te verwachten. Het viool/hoboconcert BWV 1060 klinkt in oorspronkelijke vorm met Alexandra Bellamy als gelijkwaardige hobosoliste.

De uitgesproken barokgetrouwe violiste huldigt een heel mooi genuanceerde milde toon. Iedere vorm van eigen interventionisme is vermeden en het resultaat is opnieuw een toonbeeld van passend stijlbesef. De muziek krijgt van alle betrokkenen voldoende energie mee. 

Dat Concert voor 3 klavecimbels is in deze nieuwe gedaante een puur genoegen en alleen al de aanschaf van deze voortreffelijk klinkende cd waard en haar leerlingen weren zich kranig naast haar.

Vergelijk Mullova (Onyx ONYX 4114) voor een gelijksoortig, maar niet identiek programma.