CD Recensies

BERG: LYRISCHE SUITE; LULU SUITE E.A.

Berg: Altenberg liederen op. 4 nr. 1-5; Lyrische suite; Lulu suite. Juliane Banse (s) met het Weens filharmonisch orkest o.l.v. Claudio Abbado. DG 447.749-2 (60’09”). 1994

 

Berg: Lyrische suite (vroege versie). Dawn Upshaw met het Kronos kwartet. Nonesuch 7559.79696-2 (27’09”). 2001

 

Berg: Lyrische suite (kwartet versie); Strijkkwartet op. 3. Alban Berg kwartet. EMI 555.190-2 (47’14”). 1991/2

 

Berg’s zesdelige Lyrische Suite voor strijkkwartet uit 1925/6 telde in de eerste versie zes delen en bevatte net als zijn Vioolconcert gecodeerde toespelingen op zijn liefde voor Hanna Fuchs-Robettin, maar ook citaten uit Wagners Tristan und Isolde en uit Zemlinsky’s Lyrische symfonie.

Toen Berg op verzoek van zijn uitgever  een bewerking voor strijkorkest voorbereidde, orkestreerde hij slechts de delen nr. 2-4: de expressieve kern van het werk. In dat proces vlakte hij de oorspronkelijke ruigheid wat af maar zorgde hij ook voor emotionele verrijking en het laatste gedeelte van het derde deel – adagio appassionato – behoort tot de treffendste muziek die Berg ooit componeerde.

De première in deze vorm werd in 1929 door Jascha Horenstein in Berlijn gegeven.

Abbado voert het werk prachtig uit; dat geldt ook voor de vijf Altenberg liederen: puntig en compact van aard, maar ook vervuld van geconcentreerde emotie die door Julia Banse alle recht wordt gedaan en hij laat in de Lulu suite duidelijk horen hoe fraai deze zijn geschreven.

De kwartetversie van de Lyrische suite hebben we in twee vormen ter beschikking: met en zonder zang. Dat is te danken aan de als extra opgenomen vertoning van Baudelaire’s ‘Les fleurs du mal’ , het lied dat door George Perle is gereconstrueerd als oorspronkelijke finale. Dit alles in hier voor het eerst opgenomen met Dawn Upshaw die de suite met het Kronos kwartet welsprekend, vrij robuust en met grote intensiteit en engagement uitvoert. Jammer dat er niets aan het kort durende programma is toegevoegd. De zangloze, verder eveneens meesterlijke uitvoering door het Alban Berg kwartet, heeft ook een korte speelduur, maar biedt tenminste als extra het strijkkwartet op. 3.