CD Recensies

BERIO: VOCI (FOLKSONGS II); NATURALE

Berio: Voci (Folksongs II); Naturale; Anoniem: 6 Siciliaanse volksliederen deel 1-5. Kim Kashkashian (va) en Robyn Schulkowsky (perc.) met het Omroeporkest Wenen o.l.v. Dennis Russell Davies. ECM 461.808-2 (69’38”). 2000

 

Dat Berio een grote belangstelling had voor de oudere volksmuziek uit eigen land, bewees hij al met de voor Cathy Berberian geschreven 11 Folksongs in 1964 (herzien in 1973). Daarmee niet genoeg schreef hij in 1984 Voci ofwel Folksongs II waarin hij verder borduurt op dit gegeven, nu op basis van archaïsche liederen uit Sicilië (maar wel twee eigen vondsten inlast) waarin het om een en al sfeerbeelden gaat, nu instrumentaal uitgevoerd door altviool en twee ensembles.

Het begin met klokken en altsolo is al meteen bijzonder, verderop worden in het aan afwisseling rijke stuk associaties gewekt met staatbeelden en wiegeliederen.

Het aardige van deze cd is, dat men tevens de door Berio gebruikte melodieën die ontleend zijn aan het etnomusicologisch archief van de Accademia nazionale di Santa Cecilia in Rome ook heeft vastgelegd.

Met de pastiche Naturale blijven we nog een half uurtje op Sicilië omdat het werk waarbij zich naast Kaskashian ook slagwerker Schulkowsky voegt, eveneens is gebaseerd op volksmuziek van dat eiland. 

Wat een ontzettend leuk en mooi geheel ontstond zo!