CD Recensies

BACH, J.S.: SONATES VOOR ALTVIOOL EN PIANO NR. 1-3

Bach, J.S.: Sonates voor altviool en piano nr. 1-3 BWV 1027/9. Kim Kashkashian en Keith Jarrett. ECM 445.230-2 (38’35”). 1991

 

Wie zich gedwongen ziet om op één cd wat representatieve kamermuziek van Bach sr. te kopen, zou uit de overvloed aan mogelijkheden van originelen van de gambasonates, de transcripties daarvan en de dubbelalbums kunnen kiezen.

Voor de originele gambaversie komen bijvoorbeeld Jaap ter Linden en Richard Egarr (Harmonia Mundi HMU 90.7268) en Jordi Savall en Ton Koopman (Alia Vox AV 9812) die alle herhalingen uitvoeren in aanmerking.

Maar wie het lichtere timbre van de altviool bevalt, kan de kortere, hier gesignaleerde weg inslaan. Korter, omdat van herhalingen is afgezien. Kashkasians alt klinkt mooi warm en rijk van toon en ze richt zich nadrukkelijk op de lyrische kant van deze werken. De op vele muziekterreinen thuis zijnde Keith Jarrett toont zich volgzaam in de obbligato begeleiding die hem weinig kans tot zelfexpressie geeft, al grijpt hij de kansen daartoe wel, met name in de Sonate in g. Hij (en de opnamemensen) zorgen voor een goede balans. Verder klinkt alles vol creatieve warmte en ‘juistheid’.