CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOTRIO'S NR. 1-9 E.A.

Beethoven: Pianotrio’s nr. 1-9; , in Es WoO 38,; Variaties in Es op. 44; Thema en variaties over ‘Pria ch’io l’impegno’ uit Weigl’s L’amor marinaro; Allegretto in Bes WoO 39;Allegretto in Es Hess 48; Variaties over ‘Ich bin der Schnider Kakadu’ op. 121a. Florestan trio. Hyperion CDS 44471/4 (4 cd’s, 4u. 13’16”). 2001/3

Lange tijd bepaalden de opnamen van het Beaux Arts trio (Philips 438.948-2, 3 cd’s), Perlman/Harrell/Ashkenay (EMI 747.455-8, 4 cd’s) en Stern/Rose/Istomin (Sony SM4K 46738) het beeld wat betreft volledige of bijna volledige opnamen van Beethovens Pianotrio’s, waaronder het bekende nr. 5 Geister- en 7 Aartshertog trio. Afgeschreven zijn deze uitgaven geenszins en wie ze bezit kan tevreden zijn.

Maar de recenter opname van het Florestan trio getuigt van een over het algemeen lichtere toets zonder dat de dramatische momenten in het gedrang komen. Vooral violiste Susan Thomas onderscheidt zich heel positief en de goede Hyperion opname doet de werken volkomen recht.

De vertolkingen zijn alle heel treffend. Alle energie, humor en esprit wordt uit de eerste werken gepeurd. Dat op. 11 het ook heel goed doet met een viool in plaats van de gebruikelijke klarinet wordt ampel aangetoond. Met het Aartshertog trio zorgen ze voor een heel indringende interpretatie die de reeks bekroont. Over het geheel is de voordracht intelligent met veel aandacht voor een juiste karakterisering.