CD Recensies

BERLIOZ: ENFANCE DU CHRIST, L', HERREWEGHE

Berlioz: Enfance du Christ, L’ op.25. Paul Agnew (t), Véronique Gens (s), Olivier Lalouette (b), Laurent Naouri (bs) en Frédéric Caton (bs) met de Chapelle royale, het Collegium vocale Gent en het Orchestre des Champs Élysées o.l.v. Philippe Herreweghe. Harmonia Mundi HMX 90.1632/3 (2 cd’s, 1u. 34’57”). 1997

Van de liefst 19 opnamen van deze trilogie sacrée (zie Vergelijkende Discografie) is dit feitelijk met enige marge nog de meest overtuigende. Verteller Paul Agnew mag dan een wat vreemde eend in de bijt van dit Franse gezelschap zijn, hij kwijt zich stijlvol en terughoudend van zijn taak. Bij de solisten valt allereerst Véronique Gens (Maria) op met haar door onschuld gekenmerkte zang. Van Naouri Laurent wordt als Herodes een veel grotere dramatische expressie verwacht en die levert hij keurig. Ook de andere solisten voldoen in hun niet zeldene dubbelrollen goed.

Een voordeel vormt verder het orkest met zijn (quasi) oude instrumentarium dat een fraai klankbeeld verzorgt van Berlioz’ typische orkestratie. Vooral de houtblazers onderscheiden zich positief. Zo ontstond al met al een raak getypeerde, heel sfeervolle realisatie.