CD Recensies

BERNSTEIN: CANDIDE OUVERTURE E.A.

Bernstein: Candide ouverture; Symfonische dansen uit West Side story; 3 Dansepisoden uit On the town; Suite On the waterfront. New York filharmonisch orkest o.l.v. Leonard Bernstein. Sony MK 42263 (64’40”). 1960/3

Toen Bernstein in 1990 overleed had men wel het idee dat hij altijd ook teveel hooi op zijn vork had genomen. Maar in deze tijd van cross-over muziek en muzikaal pluralisme kan zijn haast roekeloze eclecticisme ook worden gezien als profetisch. Zijn filmmuziek en uit shows afgeleide stukken zijn lang populair gebleven en het is goed om daaraan te worden herinnerd.

De ouverture Candide bezit iets van de vrijpostigheid van Broadway, het academisme van Brahms, de joie de vivre van Offenbach en de snelle figuraties van Rossini. In de Symfonische dansen uit West Side Story laat het orkest gelukkig het oorspronkelijke geschreeuw in de ‘Mambo’ weg maar zorgen verder voor de best denkbare vertolking. De overige werken krijgen al even passende en levendige uitvoeringen. Jammer daarom dat het grootste deel van de opname onder ongunstige akoestische omstandigheden in Manhattan Centre is gemaakt.