CD Recensies

BIBER: MISSA BRUXELLENSIS

Biber: Missa Bruxellensis. Solisten met La capella reial de Catalunya en Le concert des nations o.l.v. Jordi Savall. Alia Vox AV 9808 (51’24”). 1999

 

Mogelijk is deze feestelijke Mis Bibers laatste werk uit 1700. Het vergt een omvangrijk uitvoerend apparaat van twee achtstemmige koren, groepen van houtblazers, strijkers, trompetten, hoorns en trombones plus een basso continuo van orgels en fagotten. De plaatsing van de solisten, de koorzangers en de instrumenten in de koorstoelen, rond het transept en in de kathedraal is duidelijk bedoeld om een spektakel van het geheel te maken en de muziek toont zich daarbij een waardig vehikel. De verbeeldingsvolle verscheidenheid met voortdurende contrasten tussen soli en tutti die alle een grote expressieve kracht bezitten toont de componist op zijn best.

Meteen al het Kyrie begint juichend met twee antifone koren en feestelijke trompetten (cornets à bouquin). Ook het afsluitende Agnus Dei is bijzonder vanwege zijn felle dissonanten met daarna de gebundelde krachten in het Amen.

De opname in de galmrijke kathedraal te Salzburg lijkt op prachtige wijze de première van deze mis na te bootsen. Hooguit de spranen klinken wat schel in het hoog.