CD Recensies

BEETHOVEN: SYMFONIE NR. 6, BEW. FISCHER

Beethoven: Symfonie nr. 6 in F op. 68 (bewerking Fischer); Valente: Six to midnight. Keuls Strijksextet. AVI 8553258, Aulos AUL 66111 (64’43”). 2003

 

De verkleining van Beethovens Pastorale door tijdgenoot Michael Gotthardt Fischer verscheen in 1810 officieel bij Breitkopf & Härtel en was bedoeld voor huiselijk gebruik. Gangbaarder waren dit soort operaties voor piano vierhandig of pianotrio. De bewerker liet de strijkerspartijen vrijwel ongemoeid en vulde iets van de blazerspartijen in. Maar voor wie het origineel kent, blijft het behelpen natuurlijk. Aardig als studiemateriaal en een mooie aanwinst voor bestaande strijksextetten die fraaie muziek in handen krijgen. Zo zorgt het Keulse ensemble voor een accurate en enthousiaste interpretatie.

Six to midnight van eigentijdse Braziliaanse componist Augusto Valente (1959), is door hemzelf omschreven als een elfdelig strijksextet van ‘glas en lawines’. Met delen die titels dragen als ‘Die dunklen Flammen’, ‘Camera oscura’, ‘The rock, the clouds’ en ‘Aus tiefstem Herzen’ maakt het vooral een pretentieuze indruk. Maar het pleidooi van de Keulenaren getuigt van grote inzet. In elk geval gaat het om twee cd premières.