CD Recensies

BINGEN, HILDEGARD VON: EENSTEMMIGE LIEDEREN

Bingen, Hildegard van: O splendissima gemma; Aer enim volat; Ave Maria, o auctrix vite; O spectabilis viri; Improvisatie; Caritas abundat in omnia; Laus trinitati; O ignee spiritus; O lucidissima apostolorum turba; O cohors militiae; O viriditatis digiti Dei; O magne pater. Sabine Lutzenberger (s) met Per-Sonat. Christophorus CHR 77376 (65’52”). 2012  

 

Ontdaan van ieder patina klinkt hier het werk van een door de R.K. kerk heilig verklaarde, de grondlegster van het klooster Rupertsberg bij Bingen aan de Rijn. Als arts, profetes en theologe stond ze in hoog aanzien, maar ook haar dichterlijke en muzikale gaven waren niet gering.

Hier horen we een keuze uit haar eenstemmige gezangen die een buitengewoon individueel karakter bezitten. Hoewel uitgesproken meditatief zijn ze haast naar binnen gericht juichend.

Indertijd maakte onder meer het Ensemble Sequentia eveneens besproken mooie opnamen van haar werk en ook Sabine Lutzenberger liet al eerder in 1990 op Christophorus CHR 74584 begeleid door Ganser, Herpichböhm, Schwamm en het Augsburgse Ensemble für frühe Musik met blokfluit, schalmei, psalterium, harp, vedel of organum van zich horen.

Maar nu komt de ervaren sopraan met een nieuw programma dat o.m. ook te horen was tijdens het Utrechtse Festival voor Oude Muziek in 2012. Lutzenberger schittert met name in de beide pure soli O splendissima gemma en O magne Pater. Voor het overige is de begeleiding toevertrouwd aan strijkinstrumenten en belletjes. Met mooi resultaat steeds.