CD Recensies

BACH, J.S.: FLUITSONATES NR. 1, 3, 5, 6; PARTITA; LAZAREVITCH

Bach, J.S.: Fluitsonates nr. 1 in b BWV 1030, 3 in A BWV 1032, 5 in e BWV 1034 en 6 in E BWV 1035; Partita in a BWV 1013, François Lazarevitch (fl), Jean Rondeau (kl), Lucille Boulanger (vdg), Thomas Dunford (aartslt). Alpha ALPHA 186 (73’00’). 2013

 

Dat de traverso aan het begin van de achttiende eeuw snel aan populariteit won, ontlokte aan Bach père onder meer een zestal aan hem toegeschreven sonates plus een solo partita. Twee daarvan schijnen niet van hem zelf te zijn en die zijn hier daarom ook keurig weggelaten.

Wie tot nu toe Ashley Solomon/Terence Charlston (Channel Classics CCS 15797) en Emmanuel Pahud/Trevor Pinnock/Jonathan Manson (EMI 217.443-2, 2 cd’s) als hoogwaardig uitgangspunt nam, mag daar gerust François Lazarevitch met stip aan toevoegen.

Deze Franse fluitist die deel uitmaakt van het Ensemble Les musiciens de St. Julien, is van vele markten thuis. Hij beperkt zich tot de ‘echte’ sonates die hij met prachtig klare toon, zeer beheerst, welsprekend en verfijnd, met bovenal veel gevoel voor de levendige ritmiek weergeeft. Voor volledige, volle ondersteuning zorgen de gelijkgestemde drie andere musici. De dynamiek en expressie van deze vertolkingen onderscheidt deze van de gemiddelde weergave en is dermate levendig dat een plaatsje vooraan op het verlanglijstje welverdiend is.