CD Recensies

BERG: WOZZECK, KLEIBER

Berg; Wozzeck. Wendy Fine, Theo Adam, Fritz Uhl, Georg Paskuda, Kieth Engen, Jieth Engender, Gudrun Wewezow, Friedrich Lenz met het Ensemble van de Beierse Staatsopera o.l.v. Carlos Kleiber. Golden Melodram GM 5.0074, Opera Depot 10250-2 (2 cd’s, 1u. 29’27”). 1970

 

Wie tot nu toe weinig ingang had tot de atonale muziek, zou het eens kunnen proberen met Bergs Wozzeck, het jaloeziedrama op basis van Georg Büchners toneelstuk. Het werk werd in 1921 aan de Berlijnse Staatopera door Erich Kleiber voor het eerst opgevoerd, later, in 1952, herhaalde hij het aan Covent Garden. Interessant om dit even te memoreren waar het deze vrij onbekende opname van Carlos Kleiber betreft.

Die is natuurlijk dankzij het gedreven, analytische vermogen van deze dirigent niet mis. Passie en vervoering zijn troef van zijn kant. De onbekende Wendy Fine blijkt een met veel souplesse zingende, expressieve Marie te zijn: sensueel verlangend naar de erotische uitstraling van de tamboer-majoor enerzijds, mild en bezorgd waar het haar onder de duim gehouden kind betreft.

Het pathos en de bitterheid van Wozzeck zelf worden treffend geuit door de voortreffelijke Theo Adam. Iets minder overtuigend is de kapitein van Georg Paskuda, maar de dokter van Kieth Engen is dan weer heel overtuigend. De bijrollen zijn alle naar behoren bezet.

Naar verwacht behoort deze uitgave weer tot de betere Kleiber producties. Alleen klankmatig kan deze het als ‘live’ registratie niet helemaal opnemen tegen de studioregistraties van Abbado (DG 423.587-2) en Segerstamm (Naxos 8.660076-2).