CD Recensies

BRAHMS: MISSA CANONICA, MOTETTEN E.A., DIJKSTRA

Brahms: Missa canonica WoO. 18; Motetten op. 29 nr. 1 en 2; Motetten op. 74 nr. 1 en 2; Motetten op. 110 nr. 1-3; Fest- und Gedenksprüche op. 109. Zweeds omroepkoor o.l.v. Peter Dijkstra. Channel Classics CCS SA 35814 (58’). 2014

 

Net als in de Baltische landen – Estland voorop – floreert in Zweden de koorzang goed. Denk aan het beroemde koor van Eric Ericson. Maar ook het Zweeds omroepkoor, hier aangetreden met 32 leden mag er wezen en van Peter Dijkstra met zijn heel goede reputatie als koordirigent mag worden verwacht dat hij deze minder bekende koorwerken van Bach tot in de puntjes laat uitvoeren.

Werkend tijdens het hoogtij van de romantiek, vond Brahms inspiratie in de grote formele, contrapuntische traditie. Dat is ook in deze werken het geval. Heel duidelijk blijkt dat in de vier ons overgebleven delen van de Missa canonica uit 1856 die pas in 1984 werden gepubliceerd. De Motetten zijn bekender, maar verdienden evenzeer zo’n hoogwaardige uitvoering.

Want al deze weinig gehoorde koorwerken klinken hier in al hun puurheid; Schütz en Bach als inspiratiebron worden fraai hoorbaar om hat even of het om eenvoudige a cappella tonen of om zwaardere oratoriumstijl gaat. En dat alles rijk genuanceerd en steeds met de juiste expressie, met de juiste kleurvorming. Alle waardering ook voor de dirigent die het koor sinds 2007 leidt. Alleen Creed komt met het RIAS kamerkoor in de buurt van deze prestatie op Harmonia Mundi HMC 90.1591. De uitvoering van de Missa canonica door Martin Baker op Hyperion CDA 67559 blijft hier duidelijk bij achter.