CD Recensies

BACH, J.S.: KÖTHENER TRAUERMUSIK

Bach, J.S.: Köthener Trauermusik. Sabine Devieilhe (s), Damien Guillon (altus), Thomas Hobbs (t) en Christian Immler (bs) met het Ensemble Pygmalion. Harmonia Mundi (73’46”). 2014

 

Bij de zogenaamde Köthener Trauermusik gaat het om een waarschijnlijk in haast uit gedeelten van de Trauerode en de Matthäus Passion samengestelde compositie. De muziek van die fragmenten werd hergebruikt, maar ging verloren. De nieuwe teksten van Picander overleefden. 

Deze compositie ontstond meteen na de dood van Leopold van Anhalt-Cöthen in 1728. Bachs geliefde dienstheer gedurende vijf productieve jaren aan diens hof.

Een reconstructie van Pichon waaraan hij drie jaar werkte, maakt gebruik van delen uit andere werken. We horen het beginkoor Klagt, Kinder, klagt aus aller Welt, het recitatief ‘O Land! bestürztes Land!’, de aria ‘Zage nur, du treues Land’ waarna we eerste groot feest der herkenning beleven in nr. 3 met ‘Weh und ach’ (= ‘Buß und reu’) en later in nr. 10 (van de 24) nog eentje met ‘Erhalte mich’. In het begeleidende boekje is nauwkeurig aangegeven tot welke oorspronkelijke fragmenten het werk teruggaat.

Het in interessant en goed dat meteen een behoorlijk representatieve uitgave van dit ongewone werk ter beschikking is. Dat het werk in haast werd geschreven, is niet merkbaar.