CD Recensies

BERLIOZ: SYMPHONIE FANTASTIQUE E.A., GERGIEV 2

Berlioz: Symphonie fantastique op.14; Ouverture Waverley op.1. Londens symfonie orkest o.l.v. Valery Gergiev. LSO Live LSO 0757 (cd + dvd, 1u. 05’31”). 2013

 

Nu de Philips opname van dit werk door Gergiev met het Weens filharmonisch orkest (Philips 434.402-2) vermoedelijk steeds lastiger verkrijgbaar is, lijkt het nuttig dat er een waardige vervanger is. De Londenaren zijn bovendien dankzij een paar opnamen met Berliozspecialist Colin Davis (de laatste uit 2007) vertrouwder met deze Berlioz.

Gergiev zet de symfonie wat zwaar aan en scoort hoog op het punt van drama wat enigszins ten koste gaat van de lyrischer momenten in het tweede en derde deel. De wals van het bal klinkt zwierig, inderdaad balletmatig; de mars naar het schavot krijgt met recht iets sinisters en het heksensabbath kent zijn duistere momenten. 

De ouverture Waverley klinkt hier enigszins luid en ongenuanceerd. Beide werken klinken op typisch Gergieviaanse wijze gedreven, bijna over de top, maar worden ook een pietsje eenzijdig belicht.

Best imposant, maar het kan geen kwaad ter vergelijking ook bijvoorbeeld afgezien van Davis ook eens Dutoit, Minkowski, Van Immerseel en zelfs Markevitch of Beecham te raadplegen. Zie ook de Vergelijkende Discografie.

Nieuw bij de uitgaven van het LSO is dat behalve de CD in SACD formaat op een tweede schijfje alles nog eens in blue-ray audio en video op een tweede schijfje wordt meegeleverd. Waarschijnlijk is dat voor de meeste luisteraars een brug te ver. Over een ‘gewone’ dvd speler zullen ze wel beschikken, maar ook over een blue-ray dito?