CD Recensies

BACH, J.S.: BRANDENBURGSE CONCERTEN NR. 1-6, FLORILEGIUM

Bach, J.S.: Brandenburgse concerten nr. 1-6 BWV 1046/51. Florilegium o.l.v. Ashley Solomon. Channel Classics CCS SA 35914 (2 cd’s, 1u.36’02”). 2013

 

Een hoge mate aan speelvreugde kenmerkt deze interpretaties van het door de wol geverfde Engelse specialistische ensemble. Ook over het grote engagement valt niet te klagen.

Dat men weloverwogen te werk gaat, blijkt bijvoorbeeld uit het feite dat de werken in een volgorde van toenemende instrumentatie zijn vastgelegd. Meteen is het daarom raak met concert nummer zes. De strijkers differentiëren en nuanceren fraai bij de realisatie van hun harmonieus samengevoegde partijen. 

In nr. 5 valt de fraai door Terence Charlton uitgewerkte klavecimbelcadens positief op. Ook het eerste en derde concert mogen zeer geslaagd heten, Maar wat twijfels komen op door een minder goed geïntegreerde realisatie en het eerste deel van nr. 2 had briljanter gekund. Maar met een prachtig gespeelde nr. 1 wordt dat weer wat gecompenseerd.

Samengevat: een goeddeels geslaagd project, dat het uiteindelijk wat lastig heeft gezien de moordende concurrentie van o.m. Allessandrini (Naïve OP 30412), Pinnock (Avie AV 2119) en Abbado (DG 477.8908). Zie nader de spoedig geactualiseerde Vergelijkende Discografie.