CD Verzamelprogramma's

AVENA, INES D': ANONIMO VENEXIAN

Inês d’Avena: Anonimo Venexian. Fluitsonate in F (toeschreven aan Vivaldi); Suonate per spinetta divetta in a (toegeschreven aan Gasparini); Bigaglia: Sonate nr. 5 in e; Sonate in D; Fluitsonate in Bes; Gasparini: Toccata di spinetta in D; Bigaglia: Sonate nr. 2 in G; Sinfonia nr. 2 in C; Solofluitsonate in C. Met Claudio Ribeiro (kl). Ramée RAM 1905 (71’46”). 2019
 
In het najaar van 2018 brachten blokfluitiste Inês d’Avero en klavecinist Claudio Ribeiro veertig dagen in een aantal Venetiaanse muziekarchieven door. Ze waren op zoek naar nieuw, onbekend barokmateriaal dat daar werd geschreven voor hun combinatie. De oogst bestond uit zes manuscripten met werken voor fluit en klavecimbel en een paar voor klavecimbelsolo. Die brachten ze bijeen op deze cd.
Wie daar naar luistert zonder de inhoud te kennen, ontdekt luchtige levendige muziek die al snel aan Vivaldi en zijn tijdgenoten kan worden toegeschreven. Eentje daarvan is waarschijnlijk echt van Vivaldi en heeft nog geen R. nummer. Verder is het aardig om eens iets intiems van Francesco Gasparini en Diogenio Bigaglia te horen. Van Gasparini kenden we slechts wat Cantates en de opera Bajazet, van Bigaglia een Hoboconcert, een Cantate en een Solosonate van Suono Barocco (Amphion AMPH 20321).
Al deze composities hebben gemeen dat ze fris en levendig klinken. Beide vertolkers zorgen daar goed voor. Leuk detail is nog dat de opname werd gemaakt in de Sala della musica dell’ospedaletto waar Vivaldi de  Venetiaanse weesmeisjes lesgaf.