CD Verzamelprogramma's

AMSTEL SAXOFOONKWARTET: AMERICAN DREAM

Amstel saxofoonkwartet: American dream. Mellits: Tapas; Creston: Suite voor saxofoonkwartet op. 111’; Torke: ‘May’, ‘June’, ’July’; Cage:  Four5; Lauba: Mambo. Amstelkwartet  AR 018 (74’24”). 2020
 
Het zal Joe Biden nauwelijks hebben geholpen bij zijn overwinning tijdens de Amerikaanse verkiezingen toen 3 november 2020 deze in eigen beheer uitgegeven cd American dream verscheen. Als appetizer serveren Remco Jak (s), Olivier Sliepen (a), Bas Apswoude (t) en Harry Cherrin (b, De Amerikaan in het kwartet) 8 smakelijke minimalistische tapas met een lange lekkere nasmaak van Marc Mellits (1965) als een niet alleen culinair genot, vooral bij nr. 5.
Ze vervolgen met de Suite voor saxofoonkwartet van Paul Creston (1906 - 1985) die een duidelijk Frans licht aroma heeft (denk aan Jean Françaix). Michael Torke (1961) schreef zijn drie zomermaand impressies speciaal voor het Amstelkwartet en het New Century quartet (dat overigens al langer dan dertig jaar schijnt te bestaan). Bij het experimentele Four5 van John Cage (1912 - 1992) gaat het om een laat werk uit zijn sterfjaar. Hij droeg daarvoor wat basisgegevens aan die de uitvoerenden zelf nader konden uitwerken. Dat gebeurt hier heel serieus, verbeeldingsvol en vindingrijk.Tot besluit verlaten we de V.S. om naar een Mambo van de Tunesisch-Franse componist Christian Lauba (1952) te luisteren. Een dartel stuk dat voor het Amstel- zowel als het Keuris kwartet is geschreven.