CD Verzamelprogramma's

AKOPIA-TAMARINA, NELLY: SLAVONIC REFLECTIONS

Nelly Akopia-Tamarina: Slavonic reflections. Chopin: Mazurka’s in g op. 67/2. Bes op. 17/1, e op. 17/2, a op.17/4, e op. 41/2.b op. 30/2, c op. 56/3, C op. 33/3, cis op. 50/3; Janácek: In de mist JW.VIII/22; Medtner: Sprookje in f op. 26/3; Liadov: Mazurka in f op.57/3. Pentatone PTC 5186-756 (58’23”). 2009
 
Tijdens een recital in de Londens Wigmore Hall in 2009 speelde de Russische pianiste Nelly Akopia-Tamarina het programma Slavonc Refections dat voornamelijk bestaat uit Mazurka’s van Chopin en Liadov. Omdat zij nooit studio-opnamen maakt, is het goed dat microfoons haar spel opvingen zodat deze cd kon worden gemaakt.
Ht recital is daarom zo interessant, omdat Akopia-Tamarina als een der laatste vertegenwoordigers van de oude Russische pianoschool bijzondere eigenschappen toont. Die bestaan voor een groot deel uit vrij traag, maar heel indringend spel dat het vaak wat melancholieke Slavische karakter van deze muziek niet misstaat en best iets fascinerends heeft omdat en zich kan voorstellen dat deze muziek in de negentiende eeuw in het algemeen zo werd vertolkt.
Daardoor krijgen de Mazurka’s van Chopin, de korte cyclus In de mist van Janácek die vrij retorisch klinkt en beide korte werken ban Medtner en Liadov een bijzonder karakter en een aparte glans. Misschien niet naar ieders wens, maar wel treffend, zo verinnerlijkt, introspectief en zichzelf haast wegcijferend gespeeld. Ze weet in ieder geval elk moment de aandacht van de luisteraar te boeien. Misschien is het verstandig om dit recital met stukjes en beetjes tegelijk te beluisteren.