CD Verzamelprogramma's

ASTORI AMSTERDAM: VERHALEN EN LIEDJES UIT BUENOS AIRES

Astori Amsterdam: Verhalen en liedjes uit Buenos Aires. Piazzolla: ‘Ballade voor een dwaas’, ‘Revirado’, ‘Kleine man’, ‘Ik ben Maria’, ‘Verloren vogels’, ‘Adiós Nonino’, ‘Invierno porteno’, ’La muerta del Ángel’; Gardel: ‘Weerkeer’; Ramirez: ‘Alfonsia en de zee’; Guarani: ‘Als de zanger niet zingt’; Parra: ‘Dank aan het leven’. Eigen beheer Astori AACD 1 (57’05”). 2020
 
In 2021 valt op 11 maart de herdenking van de honderdste verjaardag van Astor Piazzolla. Dat was voor Sterre Konijn (s), Vincent van Amsterdam (acc), Wiesje Nuiver (v) en James Oesi (cb) van het in 2018 opgerichte Amsterdamse Astoria ensemble voldoende aanleiding om die gelegenheid   te benutten voor een in eigen beheer gemaakte opname met acht composities van hem, aangevuld met een paar items van Carlos Gardel, Ariel Ramirez, Giovanni Battista Guarini en Hèctor Parra.
Violiste Wiesje Nuiver en accordeonist Vincent van Amsterdam popelden al langer om zich aan tango’s te wagen en ze vonden gelijkgestemden in de zangeres en actrice Sterre Konijn en de Zuid-Afrikaanse contrabassist James Oesi. Voorwaarde was wel dat in het Nederlands moest worden gezongen. Wiesje Nuiver zegt daarover: ‘Ik heb een Spaanse vriend en volgde Spaanse les, van een Argentijn’, zegt ze. ‘Hij wist dat ik muzikant was dus hij gaf mij als opdracht een tangolied om te vertalen. Toen ik eenmaal wist waar het lied over ging, greep de muziek mij veel meer aan dan eerst.’ Paola Patricia en Jan Boerstoel hebben geassisteerd bij de vertalingen.
Of onze wat harde, scherpe Germaanse taal enige afbreuk doet aan de oorspronkelijke Latijnse zij daargelaten. Het ging natuurlijk vooral om de inhoud en die is voortreffelijk tot leven gewekt. Dat Sterre Konijn een zingende actrice is, heeft daarbij veel geholpen en komt ook de verstaanbaarheid ten goede. Het moet volgens de methode ‘trial and error’ wel de nodige tijd en geduld hebben gekost, voordat het resultaat zo gaaf tot stand kwam. Het is te horen hoeveel plezier het viertal moet hebben gehad aan deze bijzondere productie.