CD Verzamelprogramma's

SUSANNE ALT KWARTET: ON TRACK

Susanne Alt kwartet: On track. ‘Now forever’, ‘Rush hour’, ‘More of that’, ‘Nieuwmarkt’, ‘Delight’. ’Six tease’, ’Zindervlinder’, ‘The emerald murder theme’, ‘Asturias’, ‘Morgengrauen’. Met Thijs Cuppen (piano, fender gitaar), Sven Schuster (cb) en Philippe Lemm (drums). Venus Tunes ALT 002 (70’49”). 2007
 
De in Würzburg geboren Susanne Alt studeerde aanvankelijk saxofoon klassiek in Neurenberg en won een paar concoursen, maar ze ging ook jazz spelen en nadat ze in 1996 de ‘Siemens Jazz Förderpreis’ had gewonnen, kwam ze naar Nederland waar ze in Hilversum en Amsterdam jazz ging studeren. Later, in 2000, rondde ze haar studie af in Berlijn.
In 2003 vormde ze het ‘Susanne Alt kwartet’. Een jaar later verscheen haar eerste cd Nocturne (Susanne Alt ALT 001). Dat werd gevolgd door On track  (Venus tunes 002), Delight (Venus tunes 003), Live at Bimhuis (Venus tunes ALT 004) en How to kiss (Venus tunes ALT 005). In 2016 maakte Alt ook een ‘funk’ cd met de titel Saxify (Venus tunes ALT 008).
Ze speelt vaak in het jazzcafé Alto en maakt deel uit van het Amsterdam Jazz Orchestra. Bij voorkeur speelt ze altsax, maar laat ook de sopraan niet ongemoeid. Qua stijl past ze mooi tussen Candy Dulfers funky sound en Tineke Postma’s puurdere jazz en haar spel heeft iets gemeen met dat van altviolist Benjamin Herman.
Dat die vergelijking niet ongegrond is, blijkt meteen uit het mooi swingende ’Now forever’. Verder waag ik me niet aan kwalificaties en bespiegelingen omdat ik onvoldoende thuis ben op dit gebied. Maar genoten heb ik wel van een hoge mate aan professionaliteit.