CD Verzamelprogramma's

AUGUSTYN, KINGA: TURNING IN TIME

Kinga Augustyn: Turning in time. Carter: Lauds nr. 1-4; Berio: Sequenza nr. 8; Penderecki: Capriccio; Bacewicz: Sonate voor soloviool nr. 2; Yun: Königliches Thema; Kaye: Turning in time. Centaur CRC 3736 (62’59”). 2017/9
 
Het tableau de la troupe en de van hen door de in Polen geboren Amerikaanse violiste Kinga Augustyn hier gespeelde werken ziet er wat meer in detail als volgt uit:
Elliott Carter die zijn vier Lauds - ‘Statement - Remembering Aaron’, ’Riconoscenza per Goffredo Petrassi’, ‘Rhapsodic musings’ en ‘Fantasy - Remembering Roger’ tussen 1984 en 2000 componeerde, Berio met zijn Sequenza 8 uit 1977, Penderecki met zijn Capriccio (oorspronkelijk voor viool en orkest uit 1967, in 2008 bewerkt voor soloviool), Bacewicz met haar Sonate in 1958, Yun met zijn 7 variaties op het ‘Königliche Thema’ uit Bachs Musikalisches Opfer BWV. 1079 uit 1976 en tot slot Turning in time van de in 1956 geboren Amerikaanse Debra Kaye die dit werk met als basis beroemde Chaconne speciaal schreef voor Augustyn in 2018 zodat oud en nieuw goed zijn verenigd.
Alles muziek voor soloviool uit de tweede helft van de twintigste eeuw en de eerste decennia van de eenentwintigste. Alles gelukkig heel verschillend van karakter en stijl. Het meeste komt, vrij logisch, uit Polen en de V.S. 
Om te beginnen wordt bij de vertolking daarvan een groot beroep gedaan op de techniek van Augustyn wat haar duidelijk hoorbaar niet het geringste probleem geeft. Dat laat alle ruimte om expressieve inhoud aan de stukken te geven en daar maakt ze dankbaar gebruik van zodat de afwisseling groot is. Ik heb vooral genoten van de onbekende werken waarvoor een vurig pleidooi wordt gehouden.
Nu als vervolg maar eens luisteren naar wat Augustyn maakt van enige werken van de in 1930 geboren Poolse componist Romuald Twardowsky (Naxos 8.579031).