CD Verzamelprogramma's

AUGUSTYN, KINGA: TURNING IN TIME

Kinga Augustyn: Turning in time. Carter: Lauds nr. 1-4; Berio: Sequenza nr. 8; Penderecki: Capriccio; Bacewicz: Solovioolsonate nr. 2; Yun: Koninklijk thema; Kaye: Turning in time. Centaur CRC 3836 (62’59”). 2019
 
De Amerikaanse violiste Kinga Augustyn maakt het zich niet makkelijk met deze selectie twintigste eeuwse solowerken. De vier Lauds van Carter waren aanvankelijk niet bedoeld als cyclus. De eerste, ‘Riconoscenza per Goffredo Petrassi’ ontstond in 1984 bij gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de Italiaanse componist, de overige tussen 1999 en 2000. ‘Statement - Remembering Aaron’ is een vriendelijk eerbetoon aan Copland, ‘Rhapsody musings’ een muzikale verjaarsgroet aan violist Robert Mann en ‘Fantasy - Remembering Roger’ weer een eerbetoon aan componist Roger Sessions. Deze werken zijn naar Carter begrippen heel lyrisch en Augustyn laat dat mooi horen.  Zelfs de niet bepaald lyrische Sequenza nr. 8 van Luciano Berio krijgt van haar iets zangerigs tussen alle effecten mee.
Verrassend was het voor het eerst Penderecki’s Capriccio te horen, een inderdaad vrij grillig, energiek werk vol contrasten en wilde uithalen. De Solosonate van Bacewicz vaart zeer wel bij Augustyns mooie melodieuze aanpak.
Isang Yun greep voor zijn Koninklijk thema terug tot een melodie uit Bachs Musikalisches Opfer en slaat daarmee een brug tussen de barok en het heden. Hij betreedt voor Bach onbekende paden, maar verliest het oude gegeven niet uit het oog.
Voor het nieuwste werk zorgt de Amerikaanse Debra Kaye (1956) met haar compositie Turning in time uit 2018 die de cd zijn titel geeft. Augustyn weet er een boeiende ervaring van te maken. Ze legt met het hele programma een krachtig statement af van haar grote kunnen. Haar veelzijdigheid toonde ze al met opnamen van Telemanns 12 Fantasieën voor soloviool (Centaur CRC 3607) en werken van Twardowski (Naxos 8.579031).