CD Verzamelprogramma's

ABBADO: PROMETHEUS, WERKEN VAN BEETHOVEN, LISZT, SCRIABIN, NONO

Prometheus: Beethoven: Gedeelten uit het ballet Die Geschöpfe des Prometheus op. 43; Liszt: Symfonisch gedicht nr. 5 Prometheus; Scriabin: Symfonie nr. 5 Prométhée – Le poème du feu; Nono: Gedeelten uit Prometeo. Martha Argerich (p), Ingrid Ade-Jesemann en Monika Bair-Invenz (s) Susanne Otto(a), Peter Hall (t), Ulrike Krumbiegel en Matthias Schadock (spr.) met de Berliner Singakademie, het Solistenkoor Freiburg en het Berlijns filharmonisch orkest o.l.v. Claudio Abbado. Sony SK 53978 (75’17”). 1992

 

Op deze cd is een aantal composities bijeengebracht dat is geïnspireerd op de vuurgod uit de Griekse mythologie. Er zijn er meer – gelijknamige liederen van Reichardt en Schubert op tekst van Goethe, een opera van Orff, Prometheus wept van Eberhard en Prometheus unbound van Bantock.

Maar de essentie aan Prometheus composities is hier feitelijk wel bijeengebracht. Afwisseling genoeg in stijlen en ook bij de uitvoerenden. Abbado beperkt zich in het werk van Beethoven niet tot de korte inleiding, maar geeft 7 deeltjes; bij Scriabin krijgt Martha Argerich een niet onbelangrijke pianosolo die ze intens vertolkt en in de twee gedeelten uit het werk van Nono op teksten van Walter Benjamin en Hölderlins Hyperions Schicksalslied komen afwisselend zangers, sprekers, koorsolisten en instrumentalisten met niet alledaagse instrumenten als een basfluit, een contrabasklarinet, een euphonium en een tuba in het geweer.

Het mooie is dat Abbado die in zijn Weense tijd al baanbrekend werk verrichtte met de serie Wien Modern (deels op DG) in zijn beginjaren in Berlijn de kans kreeg om dat initiatief voort te zetten. Een betere pletbezorger kan men zich haast niet wensen. Trouwens alle betrokkenen leveren prestaties op zeer hoog niveau. De Nonogedeelten waren er ooit op een TDK dvd: DV-DOABB.