CD Verzamelprogramma's

ACHKINAZY, JULIA: LIVE AT THE CONCERTGEBOUW

Achkinazy, Julia: Live at the Concertgebouw. Bach, J.S/Busoni: Koraalvoorspel ‘Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ’ BWV 639; Chopin: Mazurka’s in f op. 68/4 en a op. 17/4; Nocturne in cis op. posth.; Rachmaninov: Preludes in c op. 23/7 en gis op. 32/12; Études tableaux in g op. 33/8 en es op. 33/6; Liszt: Valse de l’opéra Faust S. 407; Gnomenreigen S. 145/2; Valse impromptu S. 213; Pianosonate in b S.178; Moszkowsky: Etude in F op. 72/8. Eigen productie (72’56”). 2012

 

Voorzien van een heel persoonlijk relaas in het Engels waarin haar achtergrond in St. Petersburg, haar internationaal geworden opleiding, haar droom om in het Concertgebouw te mogen optreden, haar vestiging in Nederland en de liefde voor de sonate van Liszt wordt verteld, biedt deze in eigen beheer uitgegeven cd het klinkend resultaat van een optreden in de Kleine Zaal 10 november 2012.

Om het wat ingewikkelder te maken nam de vroeger als Olga Mustafaeva – die onder de titel My life, my dream al een dvd produceerde - bekende en als zodanig o.a. op internet met de eigen website www.olga-mustafaeva.com aanwezige pianiste haar oorspronkelijke naam Julia Achkinazy aan. 

De opbouw van haar haar programma laat een mooie progressie van verschillende korte werken uit diverse stijlperioden horen als een mooie, lange aanloop naar haar lievelingsstuk waarin ze zich het nadrukkelijkst profileert.

Het recital begint gedragen, waardig met Bach/Busoni, gaat over in een paar mooi gearticuleerde en van aristocratische lading voorziene Mazurka’s en genuanceerd met goed gedoseerd rubato voorgedragen Nocturne van Chopin, vervolgt met flair en panache gespeelde Rachmaninov bijdragen om tenslotte via een aanloopje met verbeeldingsvol gespeelde kortere Lisztstukken uit te komen bij een wel doordachte, vrij bezonnen in bewust wat langzamer gekozen tempi geïnterpreteerde Lisztsonate. De pianiste heeft een goede greep op het virtuositeit, schakering, wisselende expressie, gevoelsdiepte vergende werk dat briljant tot klinken komt.

Dit alles leidt zoals gehoopt en verwacht tot een brevet van grote bekwaamheid. De opname op zich is goed geslaagd, alleen leiden de applaus intermezzi wat af van een geconcentreerd luisteren. De cd is voor €20,- te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of haar oude of aangepaste website.