CD Verzamelprogramma's

ZEFIRO TORNA: BALSAM

Zefiro torna: Balsam. Hildegard von Bingen: ‘O spectabiles viri’; Merckx: ‘La rosé de larmes’ ‘À un lilas’; ‘Purior in vicis’ (bew. De Bruyn); Laly: ‘Les roses de Saadi’; de Cock: ‘Yggdrasili’;  Dufay: ‘Balsamus et munda cera’; Van Laethem: ‘Où rien ne bouge’; Portugees: ‘Meninas vamos à murta’; Grieks: ‘To ysassemi’. Antarctica AR  010 (60’10”). 2018

 

Met een kleurig ensemble van zes  leden dat zingt en speelt op chatkan, (blok)fluiten, saxofoon, franse doedelzak, flugelhorn, ukulele, bawu, kaval, Hardanger viool, Joodse harp, duduk, klarinet, luit, barokgitaar en chitarrone voert het Belgische ensemble Zefiro torna de luisteraar binnen in een programma  met 15 werkjes waarin door de tijden heen op muzikale wijze de helende werking, de rol in de liefde, het wekken van passie en zelfs van hallucinaties wordt gevierd, zoals  dat werd beleefd in Duitsland, de Vlaams/Franse, de Belgische, Noorse, Griekse en Portugese wereld.  

Een belangrijk aandeel daarin hebben Jowan Merckx, Els en Bert van Laethem.

Een uur lang verheven, bewonderende en lieflijke muziek in grote verscheidenheid, meesterlijk en stijlvol verklankt door opvallend veelzijdige musici die uitstekend met hun deels exotische instrumentarium weten om te gaan.

Heel veel valt tijdens deze ontdekkingsreis te vinden. Geen wonder dat deze mooi opgenomen cd de afgelopen dagen al enige keren in de speler werd gestopt. Het is genieten en bewonderen geblazen. Inderdaad: balsem voor de geest.