CD Verzamelprogramma's

ZIMMERMANN, TABEA: CANTILENA

Tabea Zimmermann: Cantilena. Piazzolla: Le grand tango; Montsalvatge: Canciones negras nr. 1-5 (bew.); Falla: Canciones populares españolas nr. 1-7 (bew.); Villa-Lobos: ‘Aria’ uit Bachianas brasileiras nr. 5; Casals: En sourdine (bew.), En lo mirali (bew.), El ángel travierso (bew.), Tres estrofas de amor (bew.); Granados: ‘El mirar de la maja’, ‘El majo olividado’, ‘La maja dolorosa 3’, ‘El majo discreto’ uit Tonadillas en estilo antiguo (bew.); Albéniz: ‘Tango’ uit España op. 165 (bew.). Met Javier Perianes. Harmonia Mundi HMM 90.2648 (72’08”). 2019

Begin jaren tachtig hoorde ik Tabea Zimmermann voor het eerst als aanstormend altviooltalent tijdens de kamermuziekconcerten van Gidon Kremer in het Oostenrijkse Lockenhaus. Sindsdien is ze uitgegroeid tot een der grootste vertolkers op haar instrument, gedocumenteerd op tal van cd’s. 

Ze bespeelt op haar nieuwe opname ook een fonkelnieuw instrument dat voor haar werd gebouwd door Patrick Robin. Hoe veelzijdig en onderzoekend ze is, laat ze horen als ze ons in dit programma met als regel vrij bekende, voor dit doel gearrangeerde werken van Latijnse werken meevoert. 

Tussen aan Spaanse en een Zuid Amerikaanse tango ontvouwt zich een programma  dat we eerder van zangeressen, violisten en cellisten kennen. Ze brengt haar instrument met een aangenaam warme, niet gevoileerde stem to zingen. Verrassend is de kleurenpracht die ze tevoorschijn tovert. En volop meezingen doet ze echt, al is het niet men een gangbare wat rauwe cando jondo stem in Falla’s ‘Jota’. Het zal niet verbazen dat Granados’ ‘La maja dolorosa’ een hoogtepunt werd.

Voor dit doel voorzag ze ze zich om authenticiteit verder te verankeren van de ondersteuning van een der beste huidige Spaanse pianisten, Javier Perianes die haar met steeds het juiste gevoel begeleidt. 

Terecht kreeg Zimmermann dit jaar (2020) de Siemens Muziekprijs. 

Ook een andere altvioolgrootheid, die destijds ook in Lockenhaus was, Kim Kaskashian, maakte in 2006 onder de titel Asturias een opname met bewerkingen van Spaanse en Argentijnse composities van Falla, Granados, Guastavino, Ginastera, Montsalvatge en Buchardo (ECM 476.6149).