CD Verzamelprogramma's

ZELIHA TRIO: PIANOTRIO'S VAN SHOSTAKOVITCH, ARENSKY EN MENDELSSOHN

Trio Zeliha: Pianotrio’s. Shostakovitch: Pianotrio nr. 1 in c op. 8; Arensky: Pianotrio nr.1 in d op. 32; Mendelssohn: Pianotrio nr. 1 in d op. 49. Mirare MIR 522 (73’04”). 2019
 
Voor hun debuut op cd kozen Jorge González Buajasan (p), Manon Galy (v) en Maxime Quennesson (vc) van het Zeliha trio een Duits en twee Russische Pianotrio’s. 
Het Pianotrio nr. 1 van Shostakovich uit 1923 draagt de titel Poème en behoort tot zijn vroegste werken uit zijn studentenperiode. Het is een ééndelig werk in de geest van Rachmaninov wat zijn lyriek betreft, maar al echt met het Shostakovitch stempel in de geagiteerde momenten. Het Zeliha trio brengt zowel de lyriek als de dramatiek van het werk mooi naar voren.
Arensky schreef niet zoveel, maar wel kamermuziek van kwaliteit. Het eerste van zijn beide Pianotrio’s is uit 1894, hetzelfde jaar waarin zin opera in één akte Raphael ontstond. Het trio is opgedragen aan Karl Davidoff, de directeur (en cellist) van het Conservatorium in St. Petersburg terwijl Arensky daar studeerde. Het Spaanse trio verleent het werk een vrij uitbundig karakter, met een pittig scherzo en een sprankelende wals. De zeer melodieuze Elegia (adagio) klinkt heel verfijnd en teer. 
Beide Pianotrio’s van Mendelssohn behoren tot zijn latere werken; Trio nr. 1 is uit 1839 en bezit de voor hem kenmerkende verve en vlotheid. De Spaanse vertolkers spelen het werk gelukkig zonder enige terughoudendheid maar met veel vaart en zwier. Zo zorgen ze als geheel fijn totaalbeeld voor een goed geslaagd debuut.