CD Verzamelprogramma's

ZORINA, VALERIA: SOUNDMAPS, EXTENDED REALITIES

Zorina, Valeria: Soundmaps, extended realities. Ysaÿe: ‘Poème élégiaque’ in d op. 12; Biber: Mysteriesonate nr. 9 in a ‘Jezus die het kruis draagt’; Aguirre: ‘Nocturnes’ nr. 1-4 ‘met masker’; Vecsay: ’Nuit du nord’; Platini: Souvenirs nr. 1-4; Saint-Saëns: ‘Danse macabre’ op. 40. Met Evgeny Sinaiski (piano). Oehms OC 492 (48’13”). 2020
 
Met een Mysteriesonate van Biber als uitgangspunt onderzoekt de Moldavische violiste Valeria Zorina op deze cd verschillende mogelijkheden van het gebruik van scordatura, het omstemmen van de viool om speciale akkoorden te kunnen spelen en van klank te kunnen veranderen. Naast het veelvuldig gebruik van dit middel door Biber, geeft Saint-Saëns daarvan een goed voorbeeld omdat de normale stemming G-D-A-E aan het begin moet worden veranderd in G-D-A-Es. 
Ysaÿe wenste voor zijn ‘Poème élégiaque’ G-D-A-F.
De violiste draagt ook andere voorbeelden van onbekende componisten aan, zoals Louis Franz Aguirre (1968) wiens Nocturnes de deeltjes ‘Winter’s ouverture’, ‘Dies irae’, ’Nocturne of the adoration’ en ‘Dust of snow’ bevatten, Giacomo Platini (1967) die is vertegenwoordigd met een viertal Souvenirs en Franz von Vecsey (1893 - 1935) met ‘Nuit du nord’. Deze voor Zorina geschreven stukken ve.rschijnen daarmee voor het eerst op cd.
Voor haar project gebruikt Zorina drie verschillende, met stalen snaren bespannen instrumenten en wat trucjes (toepassing van ‘flautino’) en door het gebruik van een driekwart viool.
Haast het meest hen ik genoten van de dromerige, evocatieve Miniaturen van Platini. Verder vond ik de vertolkingen wel geslaagd, maar niet echt boeiend. Violisten zullen er mogelijk genoegen aan beleven en op nieuwe ideeën worden gebracht.