CD Verzamelprogramma's

Z.E.N. TRIO: BURNING THROUGH THE COLD

Z.E.N. Trio: Burning through the cold. Shostakovitch: Pianotrio nr. 2 in e op. 67; Babadjanian: Pianotrio in fis; Khatchaturian: ‘Sabeldans’ uit Gayaneh (bew. Ruben Asatryan); Rachmaninov: ‘Vocalise’ op. 34/14 (bew. Gayane Hakhnazaryan). DG 485.5046b (58’36”). 2019
 
Het uit de Chinese pianiste Zhang Zuo, de Koreaans-Amerikaanse violiste Esther Yoo en de Armeense cellist Narek Hakhnazaryan bestaande Z.E.N. trio werd in 2015 gevormd in het kader van het BBC Radio 3 New Generation Artist programma ende naam van het trio is gebaseerd op hun initialen.
De hoofdschotel van hun programma bestaat uit de Beide Pianotrio’s, de rest van het programma wordt gevormd door aardige aanvullingen. Het Pianotrio van Shostakovich is uit 1944 toen hij veilig was geëvacueerd naar Ivanovo en werd mede geïnspireerd door de dood tijdens militaire actie van zijn veelbelovende beschermeling Benjamin Fleischmann en van zijn vriend Ivan Sollertisk.
De première vond plaats in het na bijna negenhonderd dagen belegering bevrijde Leningrad met de componist aan de piano. Het Z.E.N. trio speelt het werk niet alleen oprecht, maar treft ook de kern daarvan met een melancholieke, mysterieuze inleiding, een ‘kaal’ andante, een nogal wild extrovert allegro con brio en een desolaat largo. In de finale met een parodistische klezmer inslag keert de veerkracht terug. 
Arno Babadjanian (1921 - 1983) was een jongere tijdgenoot van Khatchaturian. Hij werd al op zevenjarige leeftijd toegelaten tot het conservatorium in Yerevan en vervolgde later zijn studie in Moskou bij Shebalin. In zijn Trio uit 1952 slaat hij een wat progressiever toon aan dan Khatchaturian. Niemand minder dan Oistrakh en Knushevitsky gaven samen met de componist de succesvolle première in Moskou.
Het werk begint met een vredig largo, het andante is getekend door een klimaat van liefde en verlies waarna de finale assertief en energiek aandoet. Hier klinkt de compositie heel boeiend.
De rest van het programma bestaat uit aardige bewerkingen van Khatchaturians populaire ‘Sabeldans’ en de door Gaynane Hakhnazaryann (de moeder van de cellist) bewerkte ‘Vocalise’ van Rachmaninov.
Alle waardering voor de goed gecoördineerde, expressieve en stijlvolle vertolkingen. Het Z.E.N. trio maakte in 2016 al een opname met twee Pianotrio’s van Brahms en het ‘Dumky’ trio op. 90 van Dvorak (DG 481.629-2).