CD Verzamelprogramma's

ZEMTSOV, DANA: DUTCH HIDDEN GEMS

Dana Zemtsov: Dutch hidden gems. Badings: Concert voor altviool en strijkorkest, Altvioolsonate; Werkman: Pavane voor altviool en strijkorkest; Koetsier: Concertino voor altviool en orkest; Bosmans: ‘Arietta’ voor altviool en piano. Met Anna Fedorova (p) en het Phion orkest o.l.v. Shizuo Kuwahara. Channel Classics CCS 41222 (65’10”). 2021
 
Petje diep af voor altvioliste Dana Zemtsov die zich zo goed heeft ingeleefd in de Nederlandse muziekwereld dat ze een programma samenstelde met werken voor altviool en orkest c.q. piano van vaderlandse componisten. Muziek die men anders zelden of nooit te horen krijgt en die voor een deel niet al eerder zijn opgenomen.
Henk Badings schreef zijn Altvioolconcert in 1965 en Gordan Nikolitch maakte er een opname van (Polymnie 620.245), van de Pavane van de in 1960 geboren Arne Werkman is een mooi, maar nog niet echt professionele opname van Jeltje Quirijnen met ‘het Britten’ (Het Britten 2015), maar van het Concertino van Jan Koetsier (1911 – 2006) uit 1940, herzien in 1965, bestond nog geen opname. Henriette Bosmans was met haar ‘Arietta’ uit 1917 al vertegenwoordigd door Francien Schatborn (Etcetera KTC 1255).
Zemtsov vangt hier op deze manier als het ware twee vliegen in één klap: ze houdt een warm pleidooi voor haar pas in de loop van de twintigste eeuw van werkelijk belang als solo-instrument geworden altviool en ze brengt een stel onbekende Nederlandse composities die dat verdienen aan het licht.   
Wanneer zich dan bovendien nog iemand van haar kaliber zich voor deze composities inzet en het klinkend resultaat zo mooi is, mogen we haar heel dankbaar zijn. Alle waardering ook voor de inzet van pianiste Anna Fedorova en het Phion orkest onder Shizuo Kuwahara.