CD Verzamelprogramma's

ZWEEDS OMROEPKOOR: NORDIC SOUNDS 2

 

Nordic Sounds 2. Koorwerken van J. Sandström, Wikander, Jerskild, Mäntyjärvim Alfvén, Hillborg en traditionals met iuncidentel slagwerk. Zweeds Omroepkoor o.l.v. Peter Dijkstra. Channel Classics CCS SA 32812 (76’07”). 2011

 

Was de eerste cd van het Zweeds omroepkoor nog zonder de titel Nordic Sounds (Channel Classics CCS 29910) geheel gewijd aan werken van de Zweed Sven David Sandström (1942), ditmaal werpt Dijkstra met het koor de netten verder uit in Scandinavië en komen we als oudste componisten de Zweden David Wikander (1884-1955) en Hugo Alfvén (1872-1960) en de betrekkelijke   benjamin Jan Sandström (1954) tegen. Uit Denemarken komt Jørgen Jerskild (1913-2004) en de echt jongste stamt uit Finland: Jaakko Mäntyjärvi (1963). Noorwegen staat (nog) buiten spel.

Sinds opnamen van het Eric Ericson koor werden uitgebracht, weet de wereld dat Zweden – net als Estland – over een geweldige koortraditie beschikt en dat daardoor van een gunstige kruisbestuiving sprake is waarbij componisten worden gemotiveerd (uitgenodigd, opdrachten krijgen) om koormuziek te schrijven.

Die koren uit Estland en Zweden hebben iets eigens, iets haast onverwisselbaar bijzonders. In het geval van het Zweeds omroepkoor dat onder Abbado meewerkte aan opnamen van Brahms’ Deutsches Requiem, Mahler symfonieën, Schumanns Szenen aus Goethe’s Faust en Verdi’s Requiem, onder Levine aan Beethovens Missa solemnis en onder Muti aan een geestelijke kooropname is het goed dat het nu eens op zichzelf zijn uitstekende a cappella kwaliteiten kan laten horen. Die bestaan uit een goede dictie, gave intonatie, doorzichtig klankweefsel en een markante welluidendheid.

Het ensemble bestaat in dit geval uit 33 zangers met een heel evenwichtige verdeling van elk acht voor de boven- en middenstemmen en een extra bas. Solisten worden uit eigen kring gerecruteerd en spelen vooral een belangrijke rol in het werk van Mäntyjärvi. Een rol voor slagwerk is weggelegd in de beide stukken van Sändström.

Niet alle werken zijn even interessant, maar ze lijken wel met zorg te zijn uitgekozen en krijgen hier optimale vertolkingen.