CD Verzamelprogramma's

IJLSTRA EN GARCÍA GARCÍA: COLORS DEL SUR

Femke IJlstra: Colores del sur. Albéniz: ‘Tango’ uit España op. 165, ‘Evocacion’ uit Iberia; Maurice: ‘Tableaux de Provence’ nr. 1-5; Falla: ‘Siete canciones populares’ (bew) ; Ravel: Pièce en forme de Habanera; Villa-Lobos: ‘O canto do cisno negro’; Françaix: ‘Danses exotiques’ nr. 1-5; Milhaud: ‘Brazileira’ uit Scaramouche op. 165d; Weill: ‘Youkali’. Met Celia García García (p). TRPTK TTK 0084 (62’02“). 2021
 
Femke IJlstra behoort tot Nederlands beste en bekendste saxofonisten. Ze doceert aan het Conservatorium in Groningen en speelt niet alleen regelmatig in en met orkest, maar ook in het duo met de Spaanse, in Rotterdam aan het Conservatorium verbonden Celia García García.
Ze vormen reeds langer een duo, maar vonden nu de tijd rijp voor een debuutopname. Daarop voeren ze ons op de cover van de cd overladen met vruchten naar het zuiden: Frankrijk, Spanje en Brazilië.
Veel door levendige volksmuziek geïnspireerde composities, waarvan sommige in bewerking, die een meestal vrolijk en soms een melancholiek karakter hebben en vaak iets exotisch hebben.
‘We willen echte verhalen vertellen en spelen op ons gevoel en willen vooral onszelf zijn’ zegt het tweetal hierover.
Het ontbreekt niet aan passie en de cd zou moeten dienen als springplank voor optredens met dit programma in binnen- en buitenland.
Als luisteraar is het niet moeilijk, zelfs onweerstaanbaar om te worden meegelokt naar aangenaam warme streken met dit zonnig en enthousiast uitgevoerde programma dat de sfeer ademt van dans, lied, passie en overpeinzing in landschappen die worden gekoesterd door de avondzon. Grappig te bedenken dat beide musici voor het eerst in een heel ander werk samen speelden: de Jazzsuite nr. 2 van Shostakovitch.