CD Verzamelprogramma's

JOANNA WRONKO: VIOOLSONATES VAN SZYMANOWSKI, DEBUSSY e.a.

Joanna Wronko: Het Frans-Poolse album. Szymanowski: Vioolsonate in d op. 9; Debussy: Vioolsonate; Chausson: Poème op. 25; Lutoslawski: Subito; Massenet: Méditation uit Thaïs. Met Frank van de Laar (p). Ars Musici 232600 (60’34”). 2008

Welkom voor weer een hoogbegaafd Pools, thans in Amsterdam wonend vioolmeiske dat hier op cd debuteert met een veelzijdig Pools-Frans programma en als hoofdschotel vroeg twintigste eeuwse muziek. Het interessantst is het vooral het Poolse aandeel met voorop de hier vrij onbekende Sonate uit 1909 van Szymanowski. Een redelijk conventioneel, maar oorspronkelijk werk in laatromantische geest, geïnspireerd door de destijds beroemde Poolse violist Pawel Kochanski die ook samenwerkte met Prokofiev en Stravinsky. Lutoslawski’s Subito uit 1992 mag dan een voor zijn doen vrij ongeïnspireerd concoursstuk zijn, het vergt wel de nodige techniek en virtuositeit.
Met de drie Franse werken komen we op bekender terrein. Alles bijeen is het programma behoorlijk gevarieerd. Als staalkaart van haar kunnen en haar stijlbesef is deze proeve van violistische bekwaamheid zeer geslaagd. Wronska vormt een prachtig team met Van de Laar. De violiste speelt temperamentvol en lyrisch naar gewenst en de pianist zorgt voor een mooi steunende, inspirerende begeleiding. Curieus toeval: van de Sonate van Szymanowski verscheen vrijwel gelijktijdig een mooie opname van Alina Ibragimova en Cédric Tiberghien (Hyperion CDA 67703).
Aardig extra gegeven: de levensecht en mooi ruimtelijk klinkende opname werd door een van de betere ex-Haagse muziekregistranten in de Schiedamse Westvestkerk gemaakt. Graag meer dus van dit duo!