CD Verzamelprogramma's

VLAEVA, NADEJDA: SCHATKAMER VOL RUSSISCHE PIANOMUZIEK

Vlaeva, Nadejda: Een schatkamer vol Russische romantische pianomuziek. Bortkiewicz: Pianosonate nr. 2 in cis op. 60; Medtner: ‘Meditation’ uit Vergessene Weisen op. 39; Sprookje in c op. 8/2; Liadov: Préludes in Des op. 57/1, in b op. 11/1; Scriabin: Fantasie in b op. 28; Rebikov: Wals ‘Yolka’ De Kerstboom op. 21; Muzikale snuifdoos; Kreisler (bew. Rachmaninov): Liebesleid; Liebesfreud; Rachmaninov: Vocalise op. 34/14 (bew); Liapoenov: Étude in b op. 11/10 ‘Lesghinka’. Music & Arts CD 1224 (77’02”). 2007

 

De Bulgaarse, in de V.S. levende pianiste Nadejda Vlaeva is op zoek gegaan naar romantische Russische pianowerken die niet op het standaardmenu staan en ontdekte daar tal van mooie, vrij onbekende miniaturen. Het grootste werk, de tweede pianosonate van Bortkiewicz is daaronder met zijn retrogressieve stijl het minst boeiend. Nee, de waren juweeltjes zijn de beide stukken van Liadov, de componist van dat prachtige fantasierijke orkestwerk Het betoverde meer; jammer dat ze in al hun schoonheid na resp. 2’18’ en 3’07’ alweer voorbij zijn.

Ook de beide voor deze componist karakteristieke stukken van  Medtner zijn een aangename, verrassende vondst, zeker wat het onverwachte Latijn-Amerikaanse ritme van Sprookje betreft. 

Op superieure wijze krijgt de Fantasie van Scriabin gestalte en de pianiste stelt haar grote virtuoze gaven geslaagd onder bewijs in Leghinka van Liapoenov, een soort eerbetoon aan het fameuze Islamey van Balakirev.

De twee miniatuurtjes van Rebikov. Een wals uit de Kerstboom en een lekker snuifje. Het recital eindigt met Rachmaninov’s overbekende Vocalise en de bewerkingen die deze componist van twee hits van Fritz Kreisler maakte in een lichtelijk melancholieke salonsfeer.

Al met al een leuk en goed gekozen programma met sfeervolle stukken die tot in de puntjes verzorgd zijn uitgevoerd. De pianiste had alleen op een wat sympathieker klinkende opname met minder neiging tot scherpte in de ff gedeelten mogen hopen.