CD Verzamelprogramma's

VOCE KWARTET: LETTRES INTIMES

Voce kwartet: Lettres intimes. Bartók: Strijkkwartet nr. 1 op. 7 Sz. 40; Schulhoff: Stukken voor strijkkwartet nr. 1-5; Janáçek: Strijkkwartet nr. 2 Intieme brieven. Alpha 268 (69’56”). 2016

 

Op deze cd neemt het Quatuor Voce de luisteraar mee naar Centraal Europa waar de drie hier opgenomen werken binnen een tijdsbestek van dertig jaar werden geschreven. De Bartók dateert uit 1908, Janáçek uit 1928 en Schulhoff uit 1937. Een overeenkomst tussen de kwartetwerken van Bartók en Janáçek is dat beide een achtergrond van verliefdheid hebben. Bij Bartók gold dat de onbeantwoorde liefde van Stefi Geyer, bij Janáçek die voor Kamila Stösslová (wel beantwoord).

Bartóks verdriet spreekt duidelijk uit het langzame eerste deel van zijn kwartet nr. 1 en Janáçek geeft spontaan uiting aan zijn gelukkiger gevoelens.

Bij de vijf stukken van Schulhoff gaat het in wezen om een danssuite, die bestaat uit gedeelten met een diverse lokale achtergrond zoals uit de titels blijkt: alla valse viennese, alla serenata, alla czeca, alla tango milonga en alla tarantella.

Het in 2004 opgerichte Frans/Engelse Quatuor Voce dat bestaat uit Sarah Dayan (v), Cécile Roubin (v), Guillaume Becker (va) en Lydia Shelley (vc) heeft zich binnen tien jaar ontwikkeld tot een van de intussen vele voortreffelijke ensembles en geeft daar na fraaie, in deze rubriek eerder gesignaliseerde opnamen te hebben gemaakt van Beethovens strijkkwartetten nr. 1, 2en 11 (Naïve V 5356) en van Mozarts Fluitkwartetten met Juliette Hurel (Alpha 204) en met Lise Berthaud van het strijkkwintet KV 515 en dat van Brahms nr. 2 (Alpha 214) hier opnieuw blijk van. Het interpretatieniveau ligt hoog en het stijlbesef en engagement zijn groot. Afzonderlijk zijn er waarschijnlijk nog krachtiger vertolkingen van deze werken  - Bartók door het Takács kwartet (Decca 455.297-2), Janáçek door het Pavel Haas kwartet (Supraphon SU 3877-2) en Schulhoff door het Hagen kwartet (DG 469.066-2) of het Prazak kwartet (Praga PRD 250.203), maar de kracht van deze nieuwe uitgave schuilt in de aantrekkelijkheid van dit drietal werken gezamenlijk. Dat is een warme aanbeveling waard.