CD Verzamelprogramma's

VANSCHOTHORST, ANNE: BEAUTIFUL WORLD

Anne van Schothorst: Beautiful world. ‘All is well’; ‘My heart was bending’; ‘Something moved me’; ‘Terra incognita’; ‘Oh let it have voice’; ‘Why’; ‘Lost child’; ‘If these wings could fly’; ‘Indeed a space oddity’; ‘Today I am a bird’; ‘Beautiful world’. Met Michael Moore (kl), Arthur Bont (slagw), Thijs de Melder (basgit.), Rebecca Sier (vocals), Jan Willem Troost (vc). HSM  17052-2 (52’53”). 2016 

 

In april 2014 verscheen de cd Ek is eik (Big Round BR 8932) van harpiste Anne Vanschothorst waarop ze samenwerkte met jazztrompettiste Saskia Laroo, sampler Bob van Luijt,  basgitarist   Thijs de Melker,  gambist  Ernst Stolz  en slagwerker Arthur Bont. 

Toen al werd duidelijk dat de harpiste de gebaande wegen van de klassieke concertante-, ensemble-, solo- en bewerkingen wereld radicaal achter zich liet en daarvoor in de plaats heel nieuwe, met de jazz- en popwereld verbonden genres als ‘landschapsmuziek’ en ‘droommuziek’ ontsloot.

Dat dit veel mogelijkheden biedt en men als harpist niet vooral en hoofdzakelijk op gangbaar solistisch werk en samenspel met fluit, viool of orgel is aangewezen bleek dra op effectieve wijze. 

Ook op haar nieuwe uitgave met elf in essentie meditatieve, verdroomde nummers is dat meteen hoorbaar in de goed gebruikte wisselende instrumentale kleuren die samen met de gastmusici worden ontwikkeld in elf nummers, in het informatieve tekstboekje ingeleid door het gedicht For you van Danny Danker.

Wat zo tot stand kwam, is een programma van zo’n drieënvijftig minuten luistermuziek met vertakkingen richting beeldende filmmuziek en romantische jazz. Het verrassende is dat de luisteraar bij eerste kennismaking nog niet weet waar de reis heen gaat.

Dat de website van Anna Vanschothorst met meer nuttige info Harp and soul heet, is een goede vingerwijzing. Haar samenwerking met cineasten en dichters werpt mooie kruisbestoven vruchten af. Achter de muziekhorizon is ook iets van Satie en Glass te vermoeden.

Als genre best bijzonder en in de realisatie – tot en met het boekje met zo uitgebreide toelichting dat het gebruikte lettertype nogal klein is uitgevallen – keurig geslaagd.