CD Verzamelprogramma's

VIRTUOSI DI PRAGA: SCHATKAMER MET MUZIEK UIT DE BOHEEMSE ARCHIEVEN

Virtuosi di Praga: Treasure-trove: Music from Bohemian archives. Vanhal: Concert voor 2 fagotten enorkest in F; Heinz: Variaties voor klarinet en strijkorkest in Bes; Kapperasch: Thema met variaties voor fagot en kameorkest in F; Asplmayr: Tripelconcert voor 2 klarinetten, fagot en orkest in Bes; Druschetzky: Sinfonie in C. Lumír Vanek (fag), Svatopluk Cech (fag), Ludmilla Peterková (kl), Milan Polák (kl) en Jaroslav Kubita (fag) met de Virtuosi di Praga o.l.v. Oldrich Vicek. Multisonic 31.0503-2 (64’59”). 2000

 

Het Boheemse deel van Tsjechoslowakije leverde indertijd de belangrijkste componisten voor de Mannheimse school, zodat het wat moeilijk is om achteraf mensen als Myslivesek, Benda, Koželuh, Stamitz en Dussek als ware Tsjechen te beschouwen.  

Maar er waren in eigen land zoveel meer componisten actief in Bohemen en het is niet moeilijk om er uit de archieven een stel op te diepen, waarvan alleen Jan Krtitel Vanhal (1739-1813) enige faam geniet. Van Franz Asplmayr (1728-1786) en Jiri Druzecky (1745-1819) is meer bekend, van de ook op deze cd voorkomende Heinz en Kapperasch niet.

Dat mag jammer zijn, in muzikaal opzicht blijkt gewoon dat het hier om een stel heel competente componisten gaat die vooral voor houtblazers heel aardige muziek schreven.

Hun werken worden heel vaardig en met de juiste muzikanteske inslag uitgevoerd door het Praagse ensemble. Verpozingsmuziek op niveau.