CD Verzamelprogramma's

VINNITSKAYA, ANNA: RUSSISCHE PIANOWERKEN

Anna Vinnitskaya: Rachmaninov: Pianosonate nr. 2 in bes op. 36; Goebaidoelina: Chaconne; Medtner: Pianosonate in a op. 38/1 Reminiscenza; Prokofiev: Pianosonate nr. 7 in Bes op. 83. Naïve AM 177 (61’46”). 2008

De in Hamburg wonende Russische pianiste Anna Vinnitskaya, studente van Jevgeny Koroliov maakte intussen een zestal cd’s en het is nog wel aardig om even terug te gaan naar haar eerste, in 2008 gemaakt. Dat is al meer dan veelbelovend door haar goede beheersing van vorm en stijl en haar omgang met nuancen.

Van de Pianosonate nr. 2 van Rachmaninov koos ze voor de verkorte herziene vorm waarin ze veel aandacht besteedt aan de temporelaties, maar ook de dynamische uitbarstingen alle ruimte geeft. Ze beheerst het werk in alle opzichten.

De vroege Chaconne van Goebaidoelina klinkt strak, logisch en verstandelijk, waarna in de sonate van Medtner weer uit een heel ander vaatje en geeft ze het werk door een intense aanpak groot belang. Dat intensiteitsniveau wordt nog opgevoerd in de Pianosonate nr. 7 van Medtner die voor haar geen gevreesde uitdaging is. Ze speelt het werk heel gedurfd, kleurig en energiek en levert een prestatie die niet onderdoet voor die van haar tot nu toe imposantste rivalen Richter (DG 449.744-2), Pollini (DG 447.431-2) en Kozhukhin (Onyx 4111).