CD Verzamelprogramma's

VESPUCCI KWARTET: STRIJKKWARTETTEN VAN HAYDN EN BRAHMS,. WEBERN: LANGSAMER SATZ

Vespucci kwartet. Haydn: Strijkkwartet nr. 75 in d op. 76/2, H. III/76 Kwintenkwartet; Webern: Langsamer Satz M. 78; Brahms: Strijkkwartet nr. 3  in Bes op. 67. Footloose (65’05”). 2019

Na hun in 2014 in eigen beheer uitgegeven debuut cd met Strijkkwartetten van Mozart en Dvorak is er nu een breder verkrijgbare opname van het in 2009 opgerichte Vespucci kwartet. Het is origineel om zich te noemen naar  de ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci (1454 - 1512) die in Spaanse en Portugese dienst delen van het Amerikaanse continent verkende. Want is het niet ook voor musici een ontdekkingsreis wanneer ze zich gaan bezighouden met een nieuwe compositie?

Dat is ook precies wat Lisanne Soeterbroek en Ruña ’t Hart (v), Stephanie Steiner (va) en Douw Fonda (vc) hier doen in een programma met een klassiek, een romantisch en een expressionistisch kwartet.

Er wordt in de vertolkingen mooi stilistisch onderscheid gemaakt. In het bekende Kwintenkwartet van Haydn valt de verfijnde textuur en de goede beheersing van de dynamische contrasten op; met portamento wordt voorzichtig omgegaan, maar kleine blijken van humor zijn even aangestipt. De spanning wordt wat hoger opgevoerd in Strijkkwartet nr. 3 van Brahms met strakke ritmen en een sotto voce beginnend vivace, een licht gesluierd dolce e gracioso en een prachtige van Stephanie Steiner in het agitato derde deel. Energiek klinken de snelle delen, het langzame krijgt iets melancholieks mee.

Weberns Langsamer Satz uit 1905 is alleen langzaam op de klok. In werkelijkheid gaat het om een werk dat nerveuzer en dissonanter is in expressietermen dan men zou verwachten. Het wordt met een goed gevoel voor timing uitgevoerd en het hoogtepunt wordt ongeveer halverwege bereikt.

Met deze uitgave profileert het Vespucci kwartet zich als een heel professioneel ensemble.