CD Verzamelprogramma's

VERCAMMEN, MEREL: SYMBIOSE

Merel Vercammen: Symbiosis. Poldowski: Vioolsonate in f. Wantenaar: Sprookjes nr. 1-3; Franck; Vioolsonate in A M. 8. Met Dina Ivanova. Gutman CD 191 (57’01”). 2019
 
Simpelweg: Poldowski was de kunstenaarsnaam van Irene Regina Wieniawska (1897 - 1952), de dochter van de componist en vioolvirtuoos Henryk Wieniawski. Na diens dood verhuisde ze met haar moeder naar Londen, waar ze in 1812 deze Vioolsonate schreef. Violiste Merel Vercammen geeft het werk een duidelijk profiel met markante ritmen.
De Amsterdamse Mathilde Wantenaar (1993) schreef haar drie korte Sprookjes (samen slechts acht minuten durend) in 2014. Het zijn drie heel innemende stukken en dat de weinig dramatische inhoud van de onderwerpen onbekend is, maakt niets uit.
De proef op de som van wat Vercammen en Ivanova in hun mars hebben, komt met de Vioolsonate van César Franck. Die krijgt een goede, betrouwbare en gevoelige beurt, waarin heftige passages niet worden geschuwd al zijn er een paar minder elegante momenten. Maar de getoonde gedrevenheid vergoedt veel.
Het leidt tot een heel mooi recital.