CD Verzamelprogramma's

VRIESWIJK, ANNELIES: HÉROINES

Annelies Vrieswijk: Héroines. Maurice: Volio, 1867; ‘Tableaux de Provence’, Suite voor saxofoon en piano; Rueff: Altsolosaxofoonsonate 1969, ‘Chanson et passepied’ 1951; Robert: ‘Perpetuum mobile' 1989; ‘Cadenza’ 1974. Met Mark Toxopeus. Et’cetera KTC 1710 (59’51”). 2020
 
Voor haar debuut cd koos saxofoniste Annelies Vrieswijk drie werken uit van twintigste eeuwse Franse componistes. Frankrijk is tenslotte het moederland van dit instrument sinds 1848. De grote handicap voor saxofonisten is, dat hun repertoire vooral modern is of uit bewerkingen bestaat. Gelukkig koos Vrieswijk voor originelen.
Paule Maurice (1910 - 1967) is het bekendst geworden met haar haar Tableaux de Provence voor saxofoon en orkest of met piano uit de periode 1954/9 geschreven tijdens vakanties in de streek van de Lantiers en muildieren, maar het later ontstane erg korte ‘Volio’ is uit haar ’Stukken voor saxofoon’. De Tableaux de Provence bestaan uit ‘Farandoule di chafouno’, ’Cansoun per ma mio’, ’La boumiano’, ‘Dis Alyscamps l’amo souspire’ en ‘Lou cabridan’
Jeannine Rueff (1922 - 1999) is ook iemand die de saxofoon uitgebreid met mooie werken bedacht; daarbij gaat het vaak om stukken die een belangrijke rol spelen bij saxofoonconcoursen. En tenslotte is daar Lucie Robert-Diessel (1936 - 2019), die ook bekend werd met haar Messanuctè voor saxofoonensemble (REM 31118-2). Het is niet moeilijk om dit drietal als heldinnen van de saxofoon te beschouwen en Vrieswijk koos hen speciaal uit omdat er slechts vrij weinig opnamen van hun werk bestaan.
Het gaat om drie soli (‘Volio’, de Sonate en ‘Perpetuum mobile’), in de overige werken wordt Vrieswijk begeleid door Mark Toxopeus. In haar recital demonstreert de saxofoniste, die ook in het Rodion trio en het Syrène kwartet speelt, haar niet geringe lyrische en virtuoze gaven. Waar nodig zorgt Mark Toxopeus voor een goed coherente begeleiding. Het is puur genieten geblazen.