CD Verzamelprogramma's

ÜÇBAŞAARAN, ZEYNEP EN SERGIO GALLO: VAN LISZT NAAR MILHAUD

Üçbaşaran, Zeynep en Sergio Gallo: Van Liszt naar Milhaud. Liszt: Episoden uit Lenau’s Faust nr. 1 en 2, S. 599; Dvorak: Slavische dansen op. 46 nr. 1, 2, 8 B. 78; Gounod: ‘O nuit d’amour’, ‘Wals’ uit Faust (bew.); Godard: ‘Berceuse’ uit Jocelyn op. 100; Bizet: Ouverture Carmen (bew.); Milhaud: Le boeuf sur le toit op. 58. Divine Art DDA 25208 (64’41”). 2016
 
‘Van Liszt naar Milhaud: Een reis met vierhandig piano’ is de ondertitel van deze cd. Het programma is bedacht en uitgevoerd door een Turkse pianiste en een in Sao Paolo geboren, in de V.S. levende pianist die elkaar ontmoetten op de Franz Liszt academie in Boedapest en daar een duo vormden om vierhandige muziek op één en twee vleugels te spelen.
Ze beginnen inderdaad bij Liszt met de gelukkig niet al te zeer voor de hand liggende Episodes uit Lenau’s Faust, vervolgen met drie Slavische dansen van Dvorak, landen vervolgens in Frankrijk met wat operabewerkingen en eindigen met het virtuoze klapstuk van Milhaud dat voor een slotclimax zorgt.
Liszt schreef die beide Episodes uit Lenau’s Faust (Dans in de dorpsherberg en Mephistowals nr. 1) in 1856 en 1861. De Oostenrijkse dichter Lenau was een pseudoniem van Nikolaus Franz Niembsch en in zijn versie van Faust verstoren een in een herberg gevierde bruiloft. Faust danst met de bruid, verleidt haar en neemt haar mee diep een bos in om de bruiloftsnacht in een wilde orgie te vieren: ‘ze verdronken in een oceaan van hun aandrift’. Tenslotte worden tot in de eeuwigheid verdoemd wegens hun zonde. De eerste Mephistowals is natuurlijk veel bekender.
Milhaud schreef Le boeuf sur le toit in 1919 als ‘Cinéma fantaisie’ die vooral bekend werd in de kleurige orkestvorm. Maar de reeks uitbundige melodieën waaronder dansvormen als de tango en andere straatdansen verliest weinig aan glans in de versie voor piano vierhandig, zoals hier. 
De muziek sprankelt voortdurend, er wordt goed synchroon gespeeld en ook de dansen van Dvorak zijn van peper en paprika voorzien.