CD Verzamelprogramma's

ÜBELACKER, MARGIT: PER IL SALTERIO

Margit Übellacker: Per il salterio. Conti: Sonates voor psalterium en continuo in G en G; Monza: Sonates voor psalterium en continuo in C en G, Orgelsonate in G; Anon: Sonate voor psalterium en continuo in C; Galuppi: Klavecimbelsonate in D; Beretti: Sonate voor psalterium en continuo in G. Met Jürgen Babnholzer (kl. org) en La gioia armonia. Ramée RAM 1906 (78’41”). 2019
 
Het is goed dat de laatste tijd meer belangstelling is ontstaan voor een oud, in onbruik geraakt instrument als het met de hand getokkelde psalterium dat tot de familie van de citer en de harp behoort en reeds jaren voor Christus door Grieken werd bespeeld.
Gelukkig zijn er ook musici als Margit Übellacker die zich of dit instrument en zijn afleidingen als pantaleon en dulcemelos toeleggen en daar aan specialisatie van maken.
Voor deze opname concentreerde ze zich op op de schat aan sonates die ongepubliceerd en wil in Italiaanse archieven te vinden zijn. Vele zijn anoniem en van de genoemde componisten weten we alleen iets meer van Carlo Monza (1735 - 1801). Angelo Conti en Pietro Beretti moeten in dezelfde tijd hebben geleefd.
Margit Übellacker, Jürgen Babnholzer en de leden van La gioia armonia aan de basso continuokant weten vrij nauwkeurig waar dat in de praktijk op neerkomt en handelen daarnaar in deze heel goed geslaagde opname.