CD Verzamelprogramma's

TRYON, VALERIE: FRANSE WERKEN VOOR PIANO EN ORKEST (FAURÉ, DEBUSSY, RAVEL)

Valérie TryonFranse werken voor piano en orkest. Debussy: Fantaisie; Fauré: Ballade; Ravel: Pianoconcert in G. Met het Royal philharmonic orkest o.l.v. Jac. Van Steen. Somm SOMMCD 258 (63’15”). 2014

 

De Engelse pianiste Valerie Tryon die onder meer in Frankrijk bij Jacques Février studeerde, toont hier aan een goed gevoel te hebben voor deze muziek van Franse origine. Zeker voor wie niet per se de beide pianoconcerten van Ravel tezamen wenst, maar een gemengd programma wenst, is deze cd aantrekkelijk.

Tryons vertolkingen zijn gevoelig, maar bezitten ook een zekere expressieve terughoudendheid die voor een keer best aangenaam is. Het decoratieve passagewerk van Debussy schittert helder en poëtisch, Fauré’s Ballade is vervuld van nostalgie en weemoed en Ravel klinkt (zeker in het middendeel) haast te ontspannen. Vergelijk Michelangeli (EMI 749.326-2), Zimerman (DG 449.213-2) en Argerich (DG 447.438-2). 

Wie ook de opnamen van de werken van Fauré en Debussy eens wil vergelijken, komt terecht bij de historische opname van Kathleen Long (Dutton CDBP  9714) of de nieuwere van Thiollier (Naxos 8.550754) wat Fauré betreft en bij Louis Lortie (Chandos CHAN 8873) of Jean-Efflam Bavouzet (Chandos CHSA 50840.