CD Verzamelprogramma's

TAYLOR, JUSTIN: FAMILLE FORQUERAY, LA

Justin Taylor: La famille Forquearay. A. Forqueray: Prélude non mesuré in d; Suite pour trois violes (bew. Taylor); J.B Forqueray: Suites nr. 1 in d en 5 in c; F. Couperin: ‘La superbe Forqueray’ uit Pièces de clavecin Ordre XVII/3; Duphly: ‘La Forqueray’ uit Pièces de clavecin Livre III. Alpha 247 (79’15”). 2016

 

De Fransman Justin Taylor, leerling van o.a. Scott Ross, Christophe Rousset en Pierre Hantaï won in 2015 het klavecimbelconcours in Brugge en maakt hier zijn cd debuut. Hij koos daarvoor de familie Forqueray die eind zeventiende eeuw een belangrijke rol speelde in het muziekleven van Parijs en meer in het bijzonder van het Versailles van Lodewijk XIV.

Die familie bestond uit Antoine (1671-1745) die bekender werd met zijn Pièces de viole dan met zijn klavecimbelwerken en diens zoon Jean-Baptiste (1699-1782) als belangrijkste vertegenwoordigers in musicis met daarnaast Michel en Nicolas-Gilles.

Van vader en zoon naam Taylor hier werken in verschillende vormen op en hij bewerkte zelf met succes één der gambasuites. Dit recital is gelardeerd met een paar blijken van eerbetoon aan de Forquearay’s van François (le grand) Couperin en Jacques Duphly waardoor een mooi gesloten geheel ontstond.

Taylor blijkt dit repertoire naar geest, stijl en interpretatie volledig in zijn vingers te hebben. Dat hij op een fraai klinkende kopie van een Rückers-Hemsch klavecimbel van Anthony Sidey speelt, maakt het geheel tot een behoorlijk succes.