CD Verzamelprogramma's

TARKOVSKY KWARTET: MAROUSSIA E.A.

Tarkovsky kwartet. A celui qui vu l’ange; Tiapa; San Galgano; Maroussia; Mychkine; Mouchette; La passion selon Andreï; L’apocalypse; Doktor Faustus; Sardor; La main et l’oiseau; De l’autre côté du miroir. ECM 274.2526 (62’20”). 2011

 

De Russische filmregisseur Andrei Tarkovsky die helaas al op 54-jarige leeftijd aan kanker overleed in 1986 heeft dan weliswaar ‘slechts’ een twaalftal films (warvan enige korte) en documentaires gemaakt, maar oefent met zijn idealistische kunstopvatting nog tot op de dag van vandaag invloed uit op allerlei bereiken van de hedendaagse kunst met zijn dramaturgie en verbeelding.

Dat geldt in bijzondere mate voor de Franse pianist François Couturier die met het Tarkovsky kwartet enige cd’s aan de regisseur wijdde. Dit is daar eentje van. In 2006 verscheen al het album Nostalghia, song for Tarkovsky (ECM 987.737-9) en in 2010 Un jour si blanc (ECM 2103) en op de onderhavige cd gaat het om negen eigen composities van de pianist plus  drie groepsimprovisaties.

Heel bijzonder is de samenstelling van het Tarkovsky kwartet. Het bestaat namelijk uit François Couturier (p), Anja Lechner (vc), Jean-Louis Matinier (acc) en Jean-Marc Larché (sopr sax) en de leden treden zowel gezamenlijk als in solo-, duo- en triovorm op. De mengeling van een rietinstrument en een accordeon levert een bijzondere symbiose op. 

Samen dompelen deze de luisteraar in de wonderbaarlijke, meest nogal melancholieke wereld van de regisseur en onthullen ze nieuwe facetten daarvan. Alle titels hebben op de een of andere manier met het werk of het leven van Tarkovsky te maken. Tussendoor lieten Couturier en de zijnen zich ook inspireren door Bach, Pergolesi, Shostakovitch, wereldmuziek en jazz. Dat blijkt goed uit te pakken en wat we te horen krijgen klinkt zowel mysterieus als levendig, spontaan, bij vlagen zelfs hypnotiserend sfeervol. Dat zal ook wel de bedoeling zijn.