CD Verzamelprogramma's

TIFU, ANNA: TZIGANE

Anna Tifu: Tzigane. Franck: Vioolsonate in A FWV. 8; Enescu: Impressions d’enfance op. 28; Ravel: Vioolsonate nr. 2 in G M. 77; Tzigane M. 76.  Met Giuseppe Andaloro. Warner 5054197726026 (77’49”). 2016

Met de Stradivarius Maréchal Berthier uit 1716 onder haar kin speelt de Italiaanse violiste Anna Tifu die in 2007 in Boekarest het Enenescu concour won en die eerder met Pavel Berman de Sonate voor 2 violen in C op. 56 van Prokofiev opnam (Dynamic CDS 676) een programma dat haar temperamentvolle stijl goe naar voren laat komen. Geen wonder dat ze dit recital ophangt aan Ravels Tzigane. Die wordt in haar vertolking ver boven het toegiftgehalte uitgetild. Ze zet met een waar zigeuner bravado in, duikt meteen in de begincadens en verleent deze een ziel. Ook verderop ontbreekt het niet aan vuurwerk.

De textuur van Vioolsonate nr. 2 wordt mooi opengelegd in een sfeer van evenwichtigheid en verfijning. De jazzy sfeer van Blues is daarna geen verrassing. Proto minimalistische tendensen beheersen het ‘perpetuum mobile’ en opnieuw spat de joie de vivre van het spel af.

De Vioolsonate van Franck wordt in een sfeer van verfijnde elegantie gepeeld; er is gezorgd voor eenheid in verscheidenheid bij de ontwikkeling van de kiemcel en ieder deel krijgt een duidelijk eigen karakter. Feitelijk druk de zwaarste last op de pianist, maar beide leden van het duo zijn uitstekende exponenten van het werk. Het tweede deel, allegro, krijgt een heel directe aanpak.

Natuurlijk mocht iets van Enescu niet ontbreken. Gekozen werden zijn Impressions d’enfance uit 1940 met de deeltjes ‘Ménétrier’, ‘Vieux mendiant’, ‘Ruisselet au fond du jsrdin’, ‘L’oiseau en cage et le coucou au mur’, ‘Berceuse’, ‘Grillon’, ‘Lune à travers les vitres’, ‘Vent dans la cheminée’, ‘Tempête au-dehors, dans la nuit’ en ‘Lever du soleil’. En reeks mooi geconstrueerde miniaturen waarvan de kortste net 20 seconden en de langste ruim vier minuten duurt. Ook hier kan Tifu iets van een Roemeense zigeunerviolist en de nodige extase tonen. Ze vindt Giuseppe Andaloro trouw aan haar zijde.