CD Verzamelprogramma's

TRPCESKI, SIMON: MAKEDONISSIMO

Simon Trpčeski: Makedonissimo, bewerkingen van Macedonische volksmuziek door Pande Shahov. Pietenki (vlechtjes) nr. 1-23. Met Hidan Mamudov (kl, sax, klaval). Aleksandar Krapovski (v), Alexander Somov (vc) en Vlatko Nushev (slagw). Linn CKD 636 (83’28”). 2018
 
In dit ontzettend aardige programma dat in 2017 ook in het Concertgebouw te horen was, neemt pianist Simon Trpčeski ons met een stel collega’s mee naar Macedonië waar hij thuis is om 23 volksliedbewerkingen onder de titel ‘Vlechtjes’ van Pande Shahov te laten horen. Daarvoor werden 19 ‘oros’ en 4 liedjes uitgekozen. Zo’n stel dansen heet een ’splet’ (breiwerk) die in kringen worden geTRPCESKIdanst op een wat ingewikkelde choreografie en de dansen zijn gegroepeerd volgens hun soms voor de Macedonische volksmuziek heel typerende heel onregelmatige metrum 2/4, 12/8, 7/8, 18/8, 22/8, 7/8 en 13/8. De originaliteit van de klank wordt bevorderd door het gebruik van een kaval en een kleurige groep slagwerk instrumenten. Maar de briljant bespeelde piano van de aanvoerder speelt steeds de hoofdrol.
Sterk gekruide muziek met een eerder jazzy dan klassieke inslag door hun krachtige ritmiek. De bewerkingen zijn het best wanneer ze wat tegen de draad van de melodie in werken. Het meeste genoot ik van 'Maleševka’ dat uitnodigt om even met de voeten van de grond te gaan.