CD Verzamelprogramma's

TRYON, VALERIE: TURINA, FRANCK, FALLA E.A.

Valerie Tryon: Turina: Rapsodia sinfónica voor piano en orkest op. 66; Franck: Variations symphoniques M.46; Falla: Noches en los jardines de Espana; Granados: ‘Quejas o la maja y el ruisenor’ uit Goyescas; Debussy: La soirée dans Grenade; Busoni/Bach: Toccata en fuga in d BWV. 565.  Met het Royal philharmonic orkest o.l.v. Kenneth Woods. SOMM SOMMCD 250 (68’57”). 2012 
 
In november 2020 speelde Thomas met Phion de eendelige Rapsodia sinfónica voor piano en orkest van Turina. Een zelden gehoord stuk dat de vraag naar opnamen daarvan opriep, Het is een werk uit 1931 dat hij schreef nadat hij tot compositieprofessor aan het Conservatorium in Madrid was benoemd. Het werk moet het hebben van het contrast tussen de piano en de strijkers en net als Beyer weert Valerie Tryon heel goed de sfeer van het stuk te treffen binnen de context van de goed naar voren komende structuur.
Van de Variations symphoniques van Franck geeft ze een vitale en verbeeldingsvolle vertolking (herinnerend aan Larrocha). De verschillende alternatieve expressieve mogelijkheden zijn goed benut en de variaties klinken afwisselend kernachtig en dichterlijk’
In Falla’s Noches en los jardines de Espana valt vooral haar krachtige ritmische profilering op. Maar vanuit het wat onschuldig aandoende thema ontwikkelt ze ook een mooie verdere ontwikkeling.
De drie aanvullend opgenomen en gaaf uitgevoerde werken van Bach/Busoni, Debussy en Granados zijn te wezenlijk en te substantieel om ze af te doen als toegiften.